27 Ocak 2015 Salı

Kanuni'den Sonra En Uzun Hükümdarlık Yapan Padişah AVCI (4.) MEHMET

Sultan 4. Mehmed
      Sultan 4. Mehmed 1642 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Sultan İbrahim, annesi Turhan Hatice Sultan'dır. Babası İbrahim'in öldürülmesi üzerine 8 Ağustos 1648 yılında tahta geçti. Padişah   olduğunda henüz 7 yaşındaydı. Ava düşkünlüğünden dolayı "Avcı" lakabıyla anılır.

      Avcı (4.) Mehmed Osmanlı Devleti'nin 19. Padişahı ve 98. İslam halifesidir. Kanuni'den sonra en uzun saltanat süren 4. Mehmed Han mimari alanda bir çok eser bıraktı. Bıraktığı eserlerden en önemlisi 60 yılda bitirilen Yeni Camii ve Külliyesi'dir. Devlet işlerinin gittikçe bozulması yüzünden devlet yönecileri askere ayarı bozuk para ile maaşlarını ödemesi ve bazı askerlerin maaşlarının hiç verilmemesinden dolayı asker tarafından 1656 yılnda "Vaka-i Vakvakiye" olarak adlandırılan Çınar Olayı yaşandı.  Bu ayaklanmada 30 devlet adamı ve saray ağası öldürülüp, cesetleri Sultanahmet Meydanı'nda bir çınar ağacına asıldı. Bu olaya bu yüzden "Çınar Olayı" denildi.

Yeni Camii ve Külliyesi
           Bu dönemin en önemli olayı İkinci Viyana Kuşatması ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın idamı olmuştur. Bu olay Osmanlı Devleti'nin duraklama devrine girmesine neden olmuştur. Belki Viyana kapıları geçilseydi, Osmanlı Devleti'nin sınırları Paris'e ve Roma'ya kadar uzanabilirdi.  Yaşanan bu bozgundan sonra Kara Mustafa Paşa'nın bu işin sorumlusu olarak idamı gerçekleşmiştir. Bu idamın gerçekleşmesi Cevdet Paşa'nın değerlendirmesiyle;
         "O zaman düşmanları, eğer Sadrazam Kara Mustafa Paşa yaşarsa gelecek yıl yanlışlarını düzeltir, bu yenilgiyi düşmana ödetir ve parlayıp yükseklerde uçar, bizde onunla baş edemeyiz. düşüncesiyle onu katlettirdiler. Ama böyle bir devlet adamının yerini kimin doldurabileceğini düşünmediler. Kişisel kin ve çıkarlarını devlet çıkarlarından üstün tuttular. İhanet ettiler. O da sonuçta bir insandı. Yanlışları olabilirdi. Öldürülmesi ise daha büyük bir yanlıştır.” 

          Bu olaydan sonra 4.Mehmed, 8 Kasım 1687 yılında devlet erkanının oy birliği ile tahttan indirildi. 39 yıl hüküm süren 4. Mehmed, kalan ömrünü saraydaki bir odada geçirdi. 6 Aralık 1693 yılında Edirne'de vefat etti. Cenazesi Yeni Camii'deki türbesine defnedildi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder